Museum Tijdschrift 19 april

Van Gogh terug in Brabant

Van Gogh terug in Brabant

Artikel uit Museumtijdschrift.nl

Op 20 april opent het vernieuwde en uitgebreide Van Gogh Village Museum in Nuenen. In dit Brabantse museum, voorheen Vincentre geheten, staat het leven en werk van Vincent van Gogh (1953-90) in zijn Nuenense periode centraal. Op 16 mei verricht koningin Máxima de officiële opening.

De vernieuwde vaste tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van Vincent van Gogh in de periode 1883-85, van zijn studies en schetsen, tot zijn meesterwerk De aardappeleters (1885). Van Gogh Village Museum werkt nauw samen met andere Van Goghlocaties in Noord-Brabant, die ook vernieuwd worden. In zijn geboorteplaats Zundert ligt de focus op Vincents oorsprong en inspiratie en in Etten-Leur staat de passie van de schilder centraal. De drie locaties samen vertellen zo het wordingsverhaal van de schilder in Brabant, onder de noemer ‘Becoming Vincent’. Naast de vaste tentoonstelling worden in Van Gogh Village Museum ook wisseltentoonstellingen georganiseerd.

Duurzaam

En voor wie maar niet genoeg van Van Gogh kan krijgen: in 2025 zal de eerste editie van Van Gogh Homeland plaatsvinden. Deze biënnale richt zich op de gevaren van klimaatverandering en overstroming voor het Noord-Brabantse landschap. Architectenbureau MVRDV ontwerpt verschillende paviljoens rond dit thema. “De ambitie is op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier te laten zien hoe het landschap dat Van Gogh 150 jaar geleden inspireerde, in de toekomst duurzamer en groener kan worden gemaakt”, laat het bureau weten. De Van Gogh Homeland biënnale is een samenwerking met onder meer de provincie Noord-Brabant en attractiepark De Efteling.

Bron: persbericht Van Gogh Brabant en Dezeen.com