Van start met designsessies voor Biënnale 2026

Van start met designsessies voor Biënnale 2026

In aanloop naar de eerste Biënnale in 2026 is Van Gogh Homeland van start gegaan met een reeks designsessies. Met als doel om inhoudelijke input op te halen voor deze tweejaarlijkse manifestatie in Midden-Brabant. In de eerste sessie van 5 oktober gaven de programmamanagers van Midpoint Brabant aan welke kansen zij zien voor de maatschappelijke transities waar zij de komende jaren aan werken. En die blijken er in overvloed te zijn.

“Een belevenis met betekenis”. Zo typeert directeur Joost Melis Van Gogh Homeland. “We willen bewoners en bezoekers van Brabant de grote uitdagingen van onze tijd op een toegankelijke en attractieve manier laten ervaren. Door klimaatverandering, beschikbare ruimte en wet- en regelgeving staat de Brabantse leefomgeving flink onder druk.

Met Van Gogh Homeland zoeken we een gezonde balans tussen idylle en vooruitgang voor het Brabantse landschap waar Vincent 150 jaar geleden zijn inspiratie vond. Dit doen we dan ook vanuit de geest van Nederlands grootste meester.”

We willen mensen de grote uitdagingen van nu op een toegankelijke manier laten ervaren

Zeven thema’s, zeven ateliers
De eerste Van Gogh Homeland Biënnale staat gepland voor voorjaar 2026. De tweejaarlijkse expo kent zeven thema’s: groen & biodiversiteit, water, mobiliteit, landbouw, stedelijkheid, industrie en menselijkheid. Elk thema krijgt een eigen atelier. Innovatiemanager Gonneke Leereveld is vanuit onderwijsinstelling Yuverta betrokken bij Van Gogh Homeland. Ze licht toe: “In deze kennis- en experimenteer-ateliers werken bewoners, onderzoekers, studenten en creatieve makers in co-creatie aan de vraag: hoe kan het vrijetijdsdomein met beleving en verbeeldingskracht bijdragen om mensen écht in beweging te krijgen voor de grote transities?”

Stad Tilburg en Oostflank
Mededirecteur Lian Duif ontwikkelt het programma: “De Biënnale wordt een buitenexpositie in Midden-Brabant, met een wisselwerking tussen stad en platteland. In 2026 is er een centrale rol voor de stad Tilburg en de Oostflank van de Stedelijke Regio Breda-Tilburg, oftewel het landschap en de kernen van Berkel-Enschot, Biezenmortel, Haaren, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout. Bezoekers gaan hier straks op een avontuurlijke expeditie langs tijdelijke superduinen, tuinbouwtorens, regenkamers, leemputten en heidewoningen. Elke interventie moet raak zijn. We willen écht impact maken met een manifestatie waar bewoners trots op zijn en bezoekers graag naar toe gaan.”

Onder begeleiding van Addy de Zeeuw brachten de programmamanagers van Midpoint Brabant hun ideeën in bij de eerste designsessie in het Innovatiehuis in Den Bosch. Van verticale vergroening (‘de hoogte in’) tot circulaire ketens. Van slimme productie tot duurzame logistiek. Van talentontwikkeling tot inclusie en diversiteit. De inbreng van deze en alle volgende sessies gaat mee naar de zeven ateliers, die vanaf 2024 van de grond komen.

High touch
Waar Brainport Eindhoven bekend staat als hightech-regio is Midden-Brabant koploper in mensgericht innoveren voor maatschappelijke vooruitgang. Oftewel: high touch. Beide regio’s zijn dan ook complementair. De provincie Noord-Brabant stimuleert dan ook dat deze elkaar in de toekomst nog meer versterken. Lian: “Van Gogh Homeland staat niet voor niks in het bestuursakkoord van de provincie. Voor Midden-Brabant kan het uitgroeien tot hét evenement dat de visie van Midpoint Brabant in optima forma uitdraagt. De Biënnales moeten uitmonden in permanente landmarks die ook andere gebieden in Nederland inspireren om ermee aan de slag te gaan. En is bij uitstek geschikt om een belangrijke rol te spelen in New Dutch, het platform dat Nederland als topinnovatieland gaat profileren.”

Van Gogh Homeland is een initiatief van Stichting Van Gogh Homeland in partnership met Midpoint Brabant, gemeente Tilburg, Efteling en Libéma. MVRDV van Winy Maas realiseert het plan. De provincie Noord-Brabant faciliteert de ontwikkeling.